Syrop z drzewa yerba mate – naturalna jagodowa alternatywa dla herbaty z liści drzewa yerba mate

Yerba mate
Yerba Mate, zwana także guapote, mate lub cimmara, to południowoamerykańska herbata ziołowa. Jest przygotowywany przez moczenie suchych liści gatunku ziół Ilex paraguariis w gorącej wodzie przez noc i zwykle podawany jest w ceramicznym dzbanku lub czajniczku specjalnie zaprojektowanym do przechowywania herbaty. Wrzącą wodę pozostawia się do odparowania, a po wyekstrahowaniu liście łączy się z równą ilością wody, aby uzyskać skoncentrowaną, gęstą herbatę o lekkim, ziemistym smaku. Yerba mate stosowana jest zarówno jako herbata rekreacyjna, jak i lecznicza. Tradycyjnie stosowany był jako środek wykrztuśny, żołądkowy, oczyszczający krew i pobudzający organizm.

Yerba mate była tradycyjnie używana przez Indian Guarani z Amazonii w leczeniu biegunki, wzdęć, zmęczenia, nerwobólów (zaburzeń nerwowych), zapalenia stawów, bólu mięśni, reumatyzmu, wymiotów, nerwowości, niepokoju i zaburzeń seksualnych. Uważano, że ma właściwości lecznicze, które są w stanie wyleczyć te stany ze względu na ich alkaliczność i właściwości antyseptyczne. Starożytni Majowie również wierzyli, że ma właściwości lecznicze i używali go jako leku. W rzeczywistości Inkowie uważali to za niezbędną część ich ceremonii religijnej. Stał się popularny wśród Hiszpanów i często włączali go do swoich leków ze względu na jego rzekome korzyści dla organizmu.

Głównym polifenolem występującym w liściach yerba mate jest kofeina. Jej działanie przypominające kofeinę sprawia, że ​​jest bardzo pożądana jako substytut kawy ze względu na jej zdolność do stymulowania ośrodkowego układu nerwowego i zwiększania czujności. Kofeina działa jako łagodny środek uspokajający i energetyzujący i jest szeroko stosowana w dietetycznych napojach z zielonej herbaty, aby schudnąć i zwalczać choroby.

W południowoamerykańskich lasach deszczowych yerba mate stała się popularną alternatywą dla wielu różnych dolegliwości, w tym bezsenności, zmęczenia, lęku, migreny, lęku, nudności, zapalenia zatok, zapalenia stawów, bólu mięśni, lęku i dysfunkcji seksualnych. Jest używany do łagodzenia rozstroju żołądka, stabilizacji poziomu cukru we krwi, wspomagania funkcji trawiennych, ochrony serca przed nadciśnieniem, pobudzania skurczów jelit i zwiększania energii. Jest również stosowany do łagodzenia problemów oddechowych, takich jak astma, kaszel i ból gardła, w celu poprawy czynności płuc, zwiększenia przepływu moczu i zmniejszenia zapachu ciała. W dorzeczu Amazonki tradycyjnie stosuje się go w celu zwiększenia popędu płciowego, zwiększenia liczby plemników, regulacji cyklu miesiączkowego oraz stymulacji owulacji. W innych częściach świata używano go do leczenia tak powszechnych chorób jak wzdęcia, biegunka, czerwonka, grypa, reumatyzm, choroby dróg moczowych, choroby skóry, zmęczenie psychiczne i obniżony nastrój.

Syrop z drzewa yerba mate powstaje poprzez gotowanie liści yerba mate w wodzie, a następnie odcedzenie w celu usunięcia wszelkich ciał stałych, które pozostały po ostygnięciu mieszanki. Powstały napój można dosłodzić naturalnymi lub sztucznymi słodzikami. Ma przyjemny, ziemisty smak, który niektórzy uważają za nieco gorzki, podczas gdy inni w ogóle nie mają smaku.Istnieją marki yerba mate w Stanach Zjednoczonych. które zawierają kofeinę, substancję, na którą niektórzy ludzie są uczuleni. Inne zawierają mniej kofeiny i nie są uważane za tak szkodliwe jak kofeina.

Syrop z drzewa Yerba Mate można znaleźć w większości sklepów ze zdrową żywnością i niektórych supermarketach w USA. oraz w wielu innych krajach na całym świecie. Można go również kupić online od różnych sprzedawców detalicznych. Chociaż generalnie nie ma złego smaku, niektórzy ludzie mogą uznać, że zawiera nasiona anyżu, które mogą powodować niepożądane skutki uboczne. Kora jest mielona na dodatek, który można pić jako herbatę z proszku. Syrop Yerba Mate Tree stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej herbaty z liści rośliny yerba mate.